2018. nov 14.

Lehet-e műtéti hegre hennázni?

írta: Czidlina Ildikó
Lehet-e műtéti hegre hennázni?

Rögtön hennás életünk elején szokatlan kéréssel találkoztunk.

Régi műtéti heget szeretett volna eltakarni valaki, és úgy gondolta, hogy mielőtt tetoválást készíttet rá, kipróbálná a mintát hennával.

Az ötlet jó, szoktuk is ajánlani, ha valaki bizonytalan a választott motívumban, vagy annak helyében, tegyen egy próbát hennafestéssel, mielőtt véglegesen magára varratná.

Csakhogy a műtéti heg kérdése elbizonytalanított kicsit.

A hennafestés fizikája az, hogy a bőrfelületre felvitt hennapaszta festékanyaga kioldódik, és megszínezi a bőr felső hámrétegét. Aztán ahogy természetes módon kopik a bőr, úgy távolodik el ezzel a hámréteggel együtt a festék is, és szép fokozatosan lekopik a minta.

Viszont nagy kérdés, hogy egy régi heg felületén milyen összetételű a hámréteg, van-e ott természetes sejtmegújulás, beengedi-e magába a festékanyagot stb. ? Arról nem is szólva, hogy sok esetben egy varrott seb után egyenetlen, néha csomós, göcsörtös terület marad, egyáltalán nem biztos, hogy lehet rá szépen és szépet festeni.

Megkérdeztem az oktatónkat, van-e tapasztalata a témában, mit javasol egy ilyen vendég esetén. Nem jártam sikerrel, mert ő még nem festett heges testrészre. 

Nem volt más választásom, mint saját kísérletet végezni, ha mondani akartam valamit a vendégnek. ;)

Kerestem hát egy bevállalós ismerőst, aki megengedte, hogy rajta kipróbáljam a hegre festést, és megfigyelhessem a minta életét.

hegre_festes_logoval.jpg

Gyerekkori balesetből maradt Edit alkarján egy ma is jól látható heg, erre került fel egy egyszerű virágmotívum. Látható a jobb alsó sarokban, a paszta szépen fenn maradt mindenhol. Másnap, a paszta leszedése után pedig a megszokott színű, egyenletes minta volt látható, még a heges részeken is.

Érdekes tapasztalat, hogy nagyjából a megszokott ütemben és módon halványult el és kopott le a minta a karon, viszont a heg csíkjain egy kicsit lassabban, mint az egészséges bőrön. 

hegre_festett_minta_kopasa.jpg

Vagyis a heges bőr szépen magába engedte a hennapaszta festékanyagát, de ezeken a helyeken kevésbé hámlik, így lassabban cserélődik a bőr, ezért ott lassabban is kopik a minta.

 

Szólj hozzá

hennafestés műtéti heg varázslatos henna hennashanti műtéti heg eltüntetése