2020. ápr 22.

Hennás hajfestéssel elérhető színárnyalatok

írta: Czidlina Ildikó
Hennás hajfestéssel elérhető színárnyalatok

Lássuk, milyen színű hajkoronát varázsolhatunk magunknak hennával illetve növényi hajfestéssel.

Ahogy az előző bejegyzésben már írtam, a henna vörösre színezi a hajat. NINCS többféle színű henna!!! Amit különböző színű henna hajfestékként árulnak (ravasz módon bioboltok is.... itt jobban elhiszi az ember, hogy nem káros a cucc....), az csak egy minimális hennát tartalmazó, rengeteg összetevős mesterséges kutyulék.... Nem vicc!!!  Egyszer megnéztem egy ilyennek az összetevőit... olvasd el itt, miket találtam benne. Szóval csak óvatosan!

hennas_hajfestek.jpg

Nem, ez nem hennafesték! Ez hennás hajfesték, tele mindenfélével...

Márpedig aki hennafestésre akar átváltani, az nyilván azért is teszi, hogy ne kenjen magára káros anyagokat. 

Tehát az a legjobb, ha tiszta, jó minőségű hennaporból magunk keverünk pépet. A henna színező anyaga, a lawson, ami vörös-vöröses-vörösesbarnás színre festi a hajat (és persze a bőrt is). Az árnyalat milyenségét több tényező befolyásolja:

  • a hennapor minősége
  • a paszta érettsége (mennyi időt hagytuk állni bekeverve)
  • az eredeti, alap hajszín, amire festünk
  • az ősz hajszálak mennyisége
  • és az, hogy a pasztát meddig hagytuk fent, jól bedunsztolva a fejünkön.

Ezek függvényében lehet világosabb, sötétebb vagy akár kicsit melírozott a hajunk. De tutira nem lesz vadcseresznye, padlizsán lila, szőke vagy fekete. Hacsaaaaak... 

Hacsak nem keverjük a hennaport egyéb természetes növényi porokkal, mint pl. a cassia vagy az indigó. Akkor lehet akár aranyló halvány vörös, sötétbarna, fekete a végeredmény. De egyéb különleges színek akkor sem!

Nézzük sorban.

1. Hajfestés CSAK hennával. 

tenyernyomat_kezzel_vizjeles.jpg

Natúr hennapor

Az én hajam eredetileg sötétbarna, de mostanra rengeteg ősz haj van benne (sztem bőven több mint 50%), ezért a leírások alapján várható volt, hogy világos vörös vagy esetleg melírozott lesz. (Az ősz hajat a henna világosabbra festi, ezért remélhető a melírozás.) Nos, melírozott nem lettem (bár tetszett volna ;) ), hanem égő répafejűvé váltam:

elso_festes_utan.jpg

Első hennás festésem után.

Huh. A szín maga gyönyörű volt, de nekem nagyon idegen, ráadásul szerintem nem is nagyon illett a világos bőrömhöz. Elkezdtem keresni a megoldásokat a sötétítésre, de mire megrendeltem az indigó port, magától is elkezdett kicsit sötétedni a színem. Ugyanis a bőrhöz hasonlóan a hajon is sötétedik, teltebbé válik még a szín, a természetes oxidációnak köszönhetően. Tehát ne keseredj el, ha élénk kölyökróka fejed lesz, 1-2 nap alatt még sötétedni fog!

2. Ha sötétebb árnyalatot szeretnél, keverheted a hennaport jó minőségű indigó porral.

indigofera_tinctoria_noveny.jpg

Indigofera tinctoria

indigo-leaf-powder.jpg

Indigópor

Látható, hogy az indigó por színe nagyon hasonló zöld (picit talán sötétebb), mint a hennaporé, vízzel elkeverve azonban kékesfekete péppé válik, aminek színező képességét az ember régóta ismeri.

Ha ezt az indigóport szárazon összekeverjük a hennaporral, és a keverékből készítünk pasztát, akkor válhat a hajunk rókavörös helyett mélyebb, mahagónisabb vörössé, barnává. A végső szín függ:

  • az alap hajszíntől
  • a henna-indigó arányától
  • és attól is, hogy milyen hosszan volt türelmünk a hajon hagyni a pasztát.

Értelemszerűen minél több az indigópor a keverékben, annál sötétebb végeredményre számíthatunk. Olvastam olyat is, hogy indigópor segítségével akár fekete hajunk is lehet, de erről személyes tapasztalatom nincs, csak azt tudom megosztani, amit olvastam. Azt mondják a szakértők, hogy növényi festékkel érdemes két lépcsőben festeni a fekete hajat, különösen az első alkalommal. A dupla munka ugyan ijesztően hangzik, de biztosabb az eredmény:

- egyik nap fesd be a hajadat tiszta hennával

- másnap pedig tiszta indigóval.

Ha sötét, esetleg fekete közeli volt az eredeti színed, akkor a tiszta hennás festéstől biztos nem leszel világos vörös, emiatt ne félj! Viszont bevonod a hajszálakat tápláló növényi anyaggal, ami jó alapot képez az indigópépnek.

3. Világosabb árnyalatok eléréséhez vesd be a Cassia port.

cassia_noveny.jpg

Cassia obovata

cassia_por.jpg

Cassia por

A Cassiát más néven szennának, szőke hennának vagy semleges hennának is nevezik. Mint látható, ez a por is zöld színű, de minimális a színező hatása.

Ez a növény egy természetes hajkondicionáló, hajápolószer, melyet az indiai nők már évezredek óta használnak.
Erősíti, puhává, rugalmassá teszi a hajat, javítja a fejbőr állapotát, hatása már az első alkalom után érezhető.

Segíthet eltüntetni a korpát, megnyugtatja a viszkető, irritált fejbőrt.

A cassia pornak enyhe színező hatása van: a világos vagy ősz alapszínű hajnak aranyfényt ad.

Sötétebb alapszínnél a színező hatás nem érvényesül, azonban a haj állapotának javulása így is érezhető.

Talán a 3. hajfestésem lehetett, amikor fele henna, fele cassia keverékkel próbálkoztam, főleg tőfestésre. Nagyon gyorsan nő a hajam, kb. 3 hét után már csúnya,  ősz színű lenövésem van, ami eléggé rondán, igénytelenül néz ki a vörös hajamban. Gondoltam, ha kicsit megpróbálok világosabb szín felé haladni, abban kevésbé fog ordítani a lenövés. Konzultáltam egy növényi hajfestés specialistával, ő mondta, hogy a cassiával szépen lassan az egész hajamat kivilágosíthatom. Ehhez lépésenként egyre több cassiát kell a hennához keverni. Igaz, akkor fog csak egységesen világosabb képet mutatni, ha teljesen lenő a mostani vörös (vagyis legalább 2-3  év, ennél a hossznál  :D ), de legalább elkezdem.

cassias_festes_utan.jpg

Fele-fele keverékkel festett hajtő.

Látható a képen, hogy az ősz lenövések sárgás árnyalatot kaptak (na jó, nevezzük inkább aranynak, az jobban hangzik ;) ), jóval világosabbak, mint a többi vörös rész. 

Ezután úgy gondoltam, felgyorsítom a folyamatot, nem tökölök vele évekig, és következő alkalommal 100% cassia porból kevertem festéket. A "lexikon" szerint ennek még halványabb árnyalatúvá kellett volna varázsolni a lenőtt ősz töveket, ehhez képest nálam ez a festés szinte semmilyen eredményt nem hozott. Vagyis nem fogta be még az ősz részt sem. Végigcsináltam a több órás dunsztolást, ahogy kell, és az öblítés után úgy nézett ki a hajam, mintha semmi nem történt volna....

Vagyis pár nappal később meg kellett ismételnem a festést, újra henna-cassia keverékkel, mert nem akartam ocsmány lenőtt hajjal mászkálni.

Bevallom, itt azért dobtam egy hátast, mert ahogy az előző cikkben írtam, a növényi hajfestés sok órás, meglehetősen maszatolós eljárás, és kissé sokalltam az egy hét alatt hajfestésre fordított órák számát :D. Mert oké, hogy minőségi énidő, meg szuper hajápolás, de akkor is... (Annyiban azért nem volt teljesen kidobott meló, hogy a tiszta cassia pakolás zseniális haj- és fejbőr ápoló dolog, tehát valószínűleg nagyon jót tettem vele a kis rasztáimnak.)

Sikerült érthetően átadnom a lényeget?

  • A henna VÖRÖSRE színezi a hajat. Színes henna nincs!
  • A végső árnyalat függ az alap hajszínünktől.
  • Ha inkább barna, sötétebb árnyalatra vágyunk, akkor a hennát indigóval kell keverni. (Az arányt mindenkinek egyénre szabva érdemes kikísérletezni)
  • Ha pedig világosabb, élénkebb vörös a cél vagy esetleg szőke vagy ősz hajunknak szeretnénk egy kis aranyló csillogást adni, akkor a cassia por lehet a megoldás, hennával keverve. 
  • A henna nem kopik ki a hajból, véglegesen beszínezi, későbbiekben elég tőfestést alkalmazni.
  • A növényi hajfestés nem csak kíméli a hajat, de erősíti, táplálja, regenerálja is.
  • Igaz, a hennás hajfestést nem lehet letudni 2 x 0,5 óra alatt, mint eddig a hagyományos festést, de ezért a pluszért a hajunk nagyon hálás lesz!

 

Érdekességként megmutatom, hogy az én hajam hogy néz ki most. 5 növényi festés van mögöttem, festettem tisztán csak hennával, henna-cassia keverékével és egyszer csak cassiával. És bár nem úgy lett melírozott, ahogy reméltem, hogy az ősz hajszálak miatt csíkozottan melíros leszek, mintha fodrász csinálta volna, de jópofa árnyalatok kezdenek kialakulni a tincseimen, ami nekem nagyon bejön! 

89396893_3336734256357048_6384443523722117120_o.jpg

Hogy tetszik? 

 

Következő részben mesélek még az alapanyag minőségének fontosságáról.

Ha bármilyen kérdésed van, vagy szívesen elmeséled a saját tapasztalataidat, örömmel fogadom. Írhatsz itt kommentben, vagy a Facebook oldalamon esetleg emailben: varazslatoshenna@gmail.com .

 

 

 

 

Szólj hozzá

hajfestés hennafestés növényi hajfesték hennás hajfestés varázslatos henna csak természetes anyagokkal biztonságos hennafestés hennás hajfesték természetes hajfesték vegyianyagok nélkül