2018. nov 30.

Mi a manó az a JAGUA?

írta: Czidlina Ildikó
Mi a manó az a JAGUA?

Szakmai körökben egyre többet találkozni a jagua festés fogalmával, de a köztudatban még nagyon idegenül cseng.

Nem is csoda, hiszen az alapanyaga, a jagua por sokáig hozzáférhetetlen volt nálunk, ezért csak amolyan misztikus "urban legend" -ként lehetett hallani róla. 

De nézzük sorban a tényeket.

genipa-americana-800.jpg

A Genipa Americana vagyis a jagua egy kis vagy közepes méretű trópusi fa, Dél-Amerika és Nyugat-India  őserdeiben őshonos, 8-30 méteres cserje. Kb. narancs méretű, zamatos gyümölcse csak túléretten ehető. Készítenek belőle lekvárt, kompótot, illetve a vízben áztatott gyümölcs ízletes levét, erjesztve fogyasztják.

jagua_gyumolcs.jpgHa az éretlen gyümölcsöt felvágják, az hamar megbarnul, és helyenként kékes feketére színeződik. Az éretlen termések leve a levegőn sötétkékre színeződik, amit a dél-amerikai indiánok nagyon tartós tetoválószerként használnak, de tökéletes rovar elleni védőszer is. Nem okoz allergiás reakciót bőrrel.

Az őshonos bennszülöttek több mint 2000 éve használják a jagua festést. Gyakran az egész testüket, sőt még az arcukat is beborítják szimbolikus rajzaikkal.

Hiába van ilyen régi múltja, a jagua jó időre eltűnt a köztudatból, mert az illegális erdőirtásokkal a jagua cserje is eltűnt. Szerencsére az elmúlt évtizedben megkezdődött Dél-Amerikában a trópusi erdők visszatelepítése, s ennek során újra megjelent a Genipa Americana is, s vele együtt újra felfedezték a benne rejlő lehetőségeket is.

Mivel a testfestés egyre népszerűbb már az egész világon, a jagua festés is utat tört magának, ami részben annak volt köszönhető, hogy sikerült megoldani a jagua levének eltarthatóságát és szállítását. 

Az őslakosok a frissen kinyert gyümölcslével festenek (ld. a videót) , de ebben a formában nem alkalmas kereskedelmi célokra. 

A kinyert gyümölcslevet fagyasztva szárítási eljárással (liofilizálással) porítják.

A liofílizálás során kivonják a vizet a gyümölcsléből úgy, hogy először megfagyasztják, aztán vákuum segítségével csökkentik a nyomást, majd kivonják a jéggé vált vizet. Ezután egy vákuumkamrában hagyják megszáradni. Az eljárásnak köszönhetően sem a baktériumok, sem a penészgombák nem maradnak életképesek, így biztonsággal tárolható, szállítható és felhasználható anyagot kapnak.

jagua_por.jpg

A jagua por púder finomságú, bőrbarát festék, amiből víz és tiszta illóolaj hozzáadásával válik paszta. 

jagua_paszta_tolcserben.jpg

A zselés állagú, kékesfekete színű pépet hennatölcsérbe töltve visszük fel a bőrre. Festhetünk vele szabadkézi mintákat, de dolgozhatunk sablonokkal, stencilekkel is, ahogy a minta nagysága, bonyolultsága megkívánja.

Miért jó a jagua festés?

  • A tetováláshoz nagyon hasonló, szürkés kék színű minta készíthető vele, amit azok is kedvelnek, akik nem szeretik a henna barna színét.
  • Egyedi testdíszítés jön létre, a tűszúrás fájdalma és a véglegesség kockázata nélkül.
  • A bőrbarát paszta teljesen biztonságos. (Szemben a fekete hennaként ismert és használt szintetikus vegyülettel. )
  • A paszta száradása kb. 30-60 perc, ezután 2-3 órát tarts fent a bőrödön, majd langyos szappanos vízzel lemosható. A lemosás után előfordul, hogy szinte semmi nem látszik a bőrön  (vagy csak halvány, szürkés valami), de 24-48 órán belül szépen besötétedik a nyomat, és csodás "tetoválásssal" büszkélkedhetünk 10-14 napon át ;)

 

 

 

Szólj hozzá

fekete henna jagua jagua festés genipa americana jagua cserje