2020. júl 15.

FB oldalaim adatkezelési szabályzata

írta: Czidlina Ildikó
FB oldalaim adatkezelési szabályzata

Adatkezelési tájékoztató

 

amely készült a Czidlina Ildikó (egyéni vállalkozó) által üzemeltetett Facebook-oldalak kedvelői és követői, mint Érintettek részére.

Czidlina Ildikó a vállalkozás adatkezelőjeként az általa üzemeltetett Facebook oldalak adminisztrációja során az oldalak kedvelői és követői (a továbbiakban valamennyien együtt: Érintettek) adatainak védelmét és biztonságát, adataihoz fűződő jogainak tiszteletben tartását, érvényesítésének lehetőségét rendkívül fontosnak tartja. Erre figyelemmel a hatályos magyar és európai jogi rendelkezések betartása céljából és érdekében az alábbi rövid tájékoztatást nyújtja mindazon Érintettek részére, akik ezen oldalakat kedvelik, illetve követik:

Ki az Adatkezelő?

Az Adatkezelő a jelen tájékoztató vonatkozásában Czidlina Ildikó (egyéni vállalkozó), aki az Egyéni Vállalkozók Nyilvántartásában 50638813 számon szerepel. Az Adatkezelő

Adószáma: 67710957-1-31

Telefonszáma: 06-30/833-9865

E-mail címe: czidlina.ildiko@gmail.com

Székhelye: 2900 Komárom, Damjanich u.12.

Ki az adatvédelemért felelős személy?

Az adatvédelemért felelős személy megegyezik az Adatkezelővel / egyéni vállalkozóval: Czidlina Ildikó, akinek elérhetőségeit az előző pont tartalmazza.

Kik az Érintettek?

Érintett minden, bármely meghatározott, személyes adat alapján azonosított vagy – akár közvetve is – azonosítható természetes személy, akinek adatait az Adatkezelő kezeli.

Érintett Ön a jelen tájékoztató vonatkozásában abban az esetben, ha bármely, az Adatkezelő / egyéni vállalkozó által üzemeltetett Facebook oldal kedvelője vagy követője.

Hogyan kezeljük az Ön adatait?

Az Adatkezelő / vállalkozó által adminisztrátorként kezelt Facebook oldalak kedvelése, követése az oldalon elhelyezett „Kedvelés”, illetve „Követés” gombra, ikonra történő kattintással lehetséges.

Az oldal kedvelésére meghívót az Ön részére az oldal bármely kedvelője, követője küldhet. Az oldal kedvelőihez, követőihez Ön önkéntesen csatlakozik azzal, hogy a Facebook-on a „Kedvelés”, illetve „Követés” gombra, ikonra kattint. A leiratkozás szintén önkéntes. A csatlakozással Ön hozzájárul ahhoz, hogy az oldalon megjelenő bejegyzések az Ön facebook-üzenőfalán megjelenjenek, illetve az oldal kedvelőihez tartozása az Ön oldalakra vonatkozó adatai között megjelenjen. Az Ön csatlakozását minden esetben az oldal adminisztrátora látja.

Az adatkezelés jogalapja tehát a fentiek alapján az Ön hozzájárulása.

Az Adatkezelő az alábbi adatokat kezeli az Ön belépését követően:

  1. Az Ön által a Facebook-on megadott név, amely adat kezelésének célja az Ön azonosítása.

  2. Az Ön által a Facebook-on megadott nyilvános adatok, ide értve a nyilvánossá tett névjegyadatokat (amely lehet születési dátum, profilkép, kapcsolati adatok stb.), idővonal-adatokat, valamint történet-adatokat is. Ez utóbbiak lehetnek képek, bejegyzések, jegyzetek, események, tartózkodási helyek. Ezen adatok kezelése akként történik, hogy azt az adminisztrátor, illetve az oldal kedvelői, követői az Ön nevére történő kattintással bármikor megtekinthetik. Ezeket az adatokat Önön kívül más nem szerkesztheti.

  3. Az Ön által az oldalon közzétett bejegyzések, valamint az Ön vagy mások által közzétett bejegyzésekre adott reakciók, azokhoz fűzött hozzászólások. Ezen bejegyzések és a hozzászólások kezelése akként történik, hogy azokat az adminisztrátor, illetve az oldal bármely kedvelője, követője megtekintheti, azokat Ön módosíthatja, azokat az adminisztrátor vagy Ön törölheti.

Az adatokat az adminisztrátor kizárólag a cél megvalósulásáig kezeli, azaz az oldal fennállásáig. Ha Ön az oldalhoz csatlakozott, és ezzel az adatkezeléshez hozzájárulását adta, e hozzájárulást a kedvelés/követés visszavonásával visszavonhatja. Az adatkezeléshez történő hozzájárulás visszavonása nem érinti a hozzájárulás visszavonása előtt történt adatkezelést, azaz azon időszakot, amikor Ön az oldal kedvelője, követője volt. Az ez idő alatt közzétett bejegyzéseit, hozzászólásait az adminisztrátor az Ön kilépésekor főszabály szerint ezért nem törli.

A fenti adatokat az adminisztrátor harmadik személy részére nem továbbítja.

Az Ön oldalon végzett tevékenységére vonatkozó adatait az oldal többi kedvelője, követője a Facebook sajátosságára figyelemmel látja, kivéve azon személyeket, akiket Ön a Facebook adatvédelmi beállításait használva letiltott.

Az oldal azon követői, akik az Ön ismerősei közé tartoznak a Facebook-on, az oldalon Önt címezhetik.

Az oldal adminisztrátora az oldalon nem tehet közzé olyan, Önre vonatkozó adatot, amelyet az Ön nyilvános adatlapja nem tartalmaz.

Az oldalon megjelenő hirdetések az oldal tagjait célozzák, így ezek fogadásához Ön az oldalra történő belépéssel hozzájárul.

Kezeli-e máshogy a vállalkozás az Ön adatait?

Az Ön adatait kizárólag a fent meghatározott célokkal kezeljük, azokat harmadik fél részére – ha a jelen tájékoztatóban nem jeleztük külön – nem továbbítjuk.

Ez alól kivételt képez az az eset, ha nyomozó hatóság, bíróság, ügyész, szabálysértési hatóság, közigazgatási hatóság, egyéb hatóság jogszabály felhatalmazása alapján keresi meg társaságunkat. Az Adatkezelő / vállalkozó ebben az esetben az Ön adatait kizárólag abban a körben és mértékben továbbítja, amelyre a hatóság pontos céllal és az adatok körének pontos megjelölésével megküldött megkeresése kiterjed, és amely a hatóság feladatainak ellátásához feltétlenül szükséges.

Amennyiben a szerződésből eredően az Adatkezelő / vállalkozó és Ön között jogvita alakul ki, úgy az Ön oldalon végzett tevékenységére vonatkozó adatok a jogvita eldöntésére jogosult bíróság vagy mediátor részére átadásra kerülhetnek. Ennek célja a vállalkozó jogos érdeke.

Mi történik, ha Ön az oldal kedvelését/követését megszünteti?

Ha Ön az oldalról leiratkozik, azt az Adatkezelő / vállalkozó úgy tekinti, hogy az adatkezeléshez történő hozzájárulását visszavonta. Ön az oldalról – tekintve, hogy az továbbra is nyilvános – a saját bejegyzéseit, hozzászólásait tudja törölni, ehhez nincs szükség adminisztrátori közreműködésre. Ha Ön írásban akként nyilatkozik, hogy kéri a bejegyzéseinek, hozzászólásainak törlését, akkor az adminisztrátor azokat 5 napon belül törli, és erről Önt a törlést követően értesíti. Az adminisztrátor ekkor a rá irányadó panaszkezelési szabályzat szerint jár el.

Milyen jogok illetik meg Önt?

Önt megilleti a tájékoztatáshoz való jog, amelyet a jelen tájékoztató kapcsán teljesít az Adatkezelő / vállalkozás. Ezen túlmenően Önt az alábbi jogok illetik meg:

4.1. Hozzáféréshez való jog

E jog gyakorlása esetén kérelmezheti az Önre vonatkozó személyes adatokhoz való hozzáférést. Ezzel kapcsolatban tudnia kell, hogy az adatkezelő közös adatkezelő a Facebook-kal, és a Facebook felületén (Beállítások / A Facebook adataid menüpont alatt) a „Hozzáférés az adataidhoz” ezt teljesíti. Az adminisztrátor minden olyan bejegyzés és hozzászólás tekintetében bír adatkezelési joggal, amelyet Ön az oldalon eszközölt.

4.2. Helyesbítéshez való jog

E jog gyakorlása esetén Ön kérelmezheti a fenti adatok helyesbítését, pontosítását, amennyiben azokban eltérést tapasztal. A Facebook-kal közös adatkezelő adminisztrátor a helyesbítés iránti kérelmének nem tud eleget tenni, amennyiben a neve változott, vagy a hozzászólásait, bejegyzéseit kívánja pontosítani, esetleg a más hozzászólására adott reakciót pontosítaná, úgy azt Önnek kell kezdeményeznie a Facebook felületén. Az adminisztrátor ezeket a változtatásokat tudomásul veszi. Amennyiben a változtatás kapcsán a hozzászólás, bejegyzés az oldal moderálási elveibe ütköző lesz, úgy az adminisztrátor azt törli.

4.3. Törléshez, elfeledtetéshez való jog

E jog gyakorlása esetén Ön kérheti az adatkezelőtől mindazon adatainak törlését, amelyeket az Adatkezelő az Ön hozzájárulása alapján kezel, és hatályos jogszabály nem írja elő meghatározott időtartamig az őrzési kötelezettségét. E jog gyakorlása során kérheti az Ön által tett bejegyzések, hozzászólások törlését. A mások bejegyzéseire, hozzászólásaira adott reakcióinak a törlését az adminisztrátor nem tudja elvégezni, arra technikai lehetősége nincs.

4.4. Adatkezelés korlátozásának joga (zároláshoz való jog)

A Facebook működésének sajátosságából adódóan Ön az adminisztrátornál ilyet kérni nem tud, tekintettel arra, hogy nem áll módjában az Ön adatai kezelésének korlátozása. Amennyiben azonban Ön a Facebook adatvédelmi beállításai között ilyet kezdeményez, az adminisztrátor és a csoporttagok az Ön adataihoz nem férhetnek hozzá.

4.5. Tiltakozás joga

Ön jogosult arra, hogy – hacsak jogszabály a korábban hozzájárulása alapján megadott adatai tekintetében őrzési, kezelési kötelezettséget nem ír elő – a saját helyzetével kapcsolatos okokból bármikor tiltakozzon személyes adatainak kezelése ellen.

A személyes adatokat közvetlen üzletszerzés érdekében az adatkezelő nem használja. Az adatkezelő profilalkotást nem végez. Az adatkezelő tudományos vagy történelmi kutatási céllal, statisztikai céllal adatot nem kezel.

4.6. Hatósághoz fordulás joga

Ön az adatkezelő adatkezelésének kifogásolhatósága esetén jogosult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulni. A Hatóság elérhetősége:

Postacím: 1530 Budapest, Pf.: 5.

Cím: 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/C.

Telefon: +36 1 3911400

E-mail: ugyfelszolgalat@naih.hu

Web: http://naih.hu

4.7. Bírósághoz fordulás joga

Amennyiben úgy érzi, hogy adatai kezelésével megsértettük az Ön jogait, és sérelmét bírósági úton kívánja érvényesíteni, úgy Önt megilleti a bírósághoz fordulás joga. Ezen túlmenően Ön az adatvédelmi hatóság határozata ellen a közigazgatási eljárás általános szabályai szerint jogorvoslattal élhet akként, hogy az illetékességgel és hatáskörrel bíró közigazgatási és munkaügyi bíróság előtt keresetet terjeszt elő.

Komárom, 2020.07.15.

 

Czidlina Ildikó
Adatkezelő

 

Szólj hozzá