2018. nov 20.

Ganesh Maha Mantra - Om Gam Ganapataye Namaha

írta: Czidlina Ildikó
Ganesh Maha Mantra - Om Gam Ganapataye Namaha

Ganesha, az akadályok elhárítója

om gam ganapataje namaha

 

Meghajlok Ganésa előtt, aki elhárít minden nehézséget és akadályt az utamból. Áldást és védelmet kérek tőle.”

 

Hogy kerül egy mantra a hennás blogra?

Hát úgy, hogy Indiában a hennázás mély hagyománnyal rendelkezik, ma is komoly rituálék, ceremóniák szerves részét képezi.

 

Ahogy haladunk előre a hennás utunkon, mi is egyre inkább betekintést nyerünk a hindu kultúrába, szokásokba, és bevallom, én nagyon tudok azonosulni ezzel a világgal.

Valamiért közel érzem magamhoz a videókon is látható színes, emelkedett hangulatú szertartásokat, imádom a füstölők illatát, a mantrák békéjét.

 Nem véletlen hát, hogy amikor kerestem a hennás nevemet, akkor is hindu és szanszkrit nevek között válogattam. Szerettem volna egy kellemes hangzású, és erős pozitív jelentéssel bíró nevet találni, így lettem HennaShanti. (A shanti jelentése: béke, békesség. Majd később mesélek erről is...)

 Na és a névkeresés közben került elém Ganesha, akiről megtudtam, hogy az akadályok elhárítója, főleg a kezdő vállalkozások útjából. Pont erre van szükségem! ;)

Azóta nagyon jóban vagyunk, Ganesha és én: időnként magamra hennázom őt, és rendszeresen hallgatok mantrákat.

 

Ismerjétek meg ti is:

 

 Ganésa, az akadályok elhárítója

 Ganésa a hindu pantheon egyik legismertebb alakja. Félisteni pozíciója révén ő a kezdetek segítője és az akadályok elhárítója. A bőség, a szépség, a bölcsesség felügyelője. Rendkívül éles elméjű, és az együttérzéséről is híres .

 

Ganésát általában négy karral ábrázolják, kezeiben szimbolikus jelentésű tárgyakat tart. Az elefántösztöke követői számára a pozitív és negatív hatású vágyak szétválasztását, a kötél a kötelékektől, gátló ragaszkodásoktól való megszabadulást jelképezi. Egyben a kötéllel közelebb vonja híveit lelki céljaikhoz.

Fejszéjével is a ragaszkodás köteleit vágja át. A lótuszvirág a tisztaság jelképe, ahogy kiemelkedik a mocsárból, és nem érintkezik vele. A törött kard szimbolizmusa pedig azt üzeni, hogy egy bölcs ember túl van a kettősségeken, azok nem zavarják meg őt. Sokszor ábrázolják kedvenc édességével, ez nem falánkságot, hanem a lelki gyakorlatok eredményét tükrözi.

Jókora pocakja a nagylelkűséget és a teljes elfogadást képviseli, valamint a jó és rossz dolgok könnyed megemésztését. Nagy feje arra utal, hogy a sikerhez nagyban kell gondolkodni. Szeme kicsi, de kedves tekintete rendkívüli koncentrálást is mutat.

Hatalmas füle a tanításokra való összpontosítást, kis szája pedig a felesleges beszéd elkerülését jelzi. Ormánya az eredményesség és alkalmazkodó készség szimbóluma, fél agyara pedig a nemes célért hozott áldozatvállalást, a kedvező dolgok megtartását, a kedvezőtlenek elvetését jelenti. Kezét áldó vagy védelmet adó kéztartásban, múdrában tartja. Előtte egy púpozott tál van megszentelt étellel, ami a lelki úton haladó, törekvő embert bíztatja, sikert ígér.

 

Ganesh mantra

 

A védikus mantrák között nem véletlenül populáris a Ganésa mantra. Sokan csupán anyagi sikerekért fordulnak Ganésához. A helyes Ganésa tisztelet célja a Legfelsőbb felé törekvés ösvényéről való akadályeltávolítás.

 Om gam ganapataje namaha - ezt olvashatod a hennás pólómon is. Itt megnézheted

Szólj hozzá

mantra ganesha hennafestés hennashanti henna komárom ganesha mantra