2019. feb 28.

Tényleg veszélyes a hennafestés?

írta: Czidlina Ildikó
Tényleg veszélyes a hennafestés?

tények és tévhitek

Veszélyes vagy nem veszélyes?

Olvashatsz, hallhatsz rémtörténeteket a témában, mi is sokat beszélünk róla, hogy légy körültekintő, válaszd a biztonságot hennafestéskor is. Ugyanakkor váltig állítjuk, hogy amit mi (elkötelezett, környezettudatos hennafestők) használunk, az biztonságos.

Kinek és minek higgy? Hogy tudod megkülönböztetni a veszélyeset az ártalmatlantól?

Tegyük tisztába ezt a témát, oszlassuk el a bizonytalanságot, hogy ezentúl kétségek nélkül festethess magadra varázslatos mintákat.

1. A természetes henna biztonságos.

A henna egy Dél-Ázsia, Közel-Kelet és Afrika egyes részein honos virágos cserje. A leveleit kiszárítják, majd változó finomságú porrá őrlik. A felelősségteljes, környezettudatos hennafestők ebből a porból kevernek (illóolaj, citromlé, cukor hozzáadásával) pépet, amit frissen használnak.

A tiszta hennapaszta kb.3-4 óra alatt festi meg a bőr felső hámrétegét. A paszta eltávolítása után a minta színe először inkább narancs színű, és az idő múlásával barnul, sötétedik. Kb. 24-36 óra alatt éri el a végleges színét.

 

A natúr  hennapaszta nem tartalmaz mesterséges színezőket, és tartósítószert sem, ezért romlandó. Szobahőmérsékleten 3-4 napig, hűtőszekrényben 1-2 hétig, fagyasztóban kb. 6 hónapig tárolható biztonságosan.

Vagyis ha üzletben gyárilag csomagolt, hosszú szavatossági idejű hennapasztát találsz, biztos lehetsz benne, hogy tartósítószert tartalmaz, különben nem lehetne eltartani. Ugyanez igaz a külföldi weboldalakon olcsón beszerezhető, kész pasztákra is.

Hennás életem elején rendeltem ilyet kíváncsiságból, meg akartam nézni, ki akartam próbálni, hogy tudjam, miről beszélek. A tapasztalat: kellemes színes csomagolás, rajta mindenféle felirat, csak az összetevők listája nem. A paszta színe barna volt, nagyjából hasonlóan fogta meg a bőröm, mint a mi természetes hennánk. Viszont az illata???!!! Na az nem illat volt, hanem szag. Én konkrétan büdösnek mondanám. Míg a saját keverésű pasztánknak isteni tiszta illóolaj illata van. Szerencsére nekem nem okozott semmilyen kellemetlen reakciót a bőrömön, de soha többé nem festettem vele testre. Elhasználtam gyakorolni, és molinót festeni...

csomagolt_gyari_henna.jpg

Készen kapható, gyárilag csomagolt tartós "henna" paszták. Jobb elkerülni őket...

 

2. Mi a helyzet a színes hennával? 

Nos, ez már rizikós terület. Láthattál már te is klassz bordó vagy akár kék, zöld, sárga festéseket.

Nehéz megmondani, hogy ezeknek mi adja a színét. Természetesen lehet, hogy natúr hennaporhoz kevertek különféle növényi színezékeket, és akkor minden rendben. Viszont legtöbbször szinte biztos, hogy szintetikus színezőanyaggal festett pasztát kínálnak. Ha nem vagy érzékeny a különböző kémiai vegyületekre, akár ezekkel is festethetsz magadra biztonságosan. Én mégis óvatosságra intelek, mivel nem tudhatod, hogy egyik vagy másik festékanyag milyen reakciót vált ki a bőrödön. Szerintem nem érdemes kísérletezni.

Hogy lehet megállapítani, hogy egy színes paszta természetes vagy szintetikus? Nehezen. Leginkább talán az árából. A mesterséges színezékek ugyanis fillérekből előállíthatóak, míg a növényekből kivont, természetes eljárással készült festékanyagok jóval drágábbak.

A fenti fotón láthatóak színes hennatölcsérek is, ezek abszolút kerülendőek, már csak az 1. pontban leírt tartósítószer tartalmuk miatt is.

Igen, jól sejted, a színes pasztákat is kipróbáltam anno, szintén tapasztalatszerzés céljából. Bordót és fehéret vettem, és érdekes kísérleteket folytattam.

A fehér paszta meg sem fogta a bőröm, a minta csak addig volt látható, amíg a paszta fent volt. Leszedés után hűlt helye volt a festésnek. Tehát bőrfestésre alkalmatlan, gyakorolni viszont tökéletes volt, ahogy a lenti szőlőlevélen láthatod.

szolo2.jpg

Jogos a kérdés, hogy akkor mivel készülnek a mindenhol látható szebbnél szebb fehér testfestések, alkalmi festések? Hát nem ezzel a szintetikus pasztával!  Többféle biztonságos módszer is van: csillámzselé és bőrbarát ragasztó keveréke,  testfesték, alkoholos testfesték, vagy akár ragasztóval felvitt csillámpor. Aszerint érdemes választani, hogy mit szeretnél: egy fotózás erejéig jó a testfesték és a csillámzselé (ezek vízzel lemoshatóak), ha pár napig szeretnél gyönyörködni a mintádban, akkor valamelyik ragasztóval kevert módszert  vagy az alkoholos testfestéket kell választani. 

A bordóval már tartós mintát tudtam festeni. Érdekes volt viszont, hogy a megszáradt pasztát azonnal le lehetett húzni (hasonlóan, mint egy peel-off maszkot), és ott volt alatta a minta. (Vagyis a festék azonnal megfogta a bőrt, mint pl. egy alkoholos filc) Míg a hagyományos hennát ha pár perc után leszedjük a bőrről, szinte alig látható a nyoma, és ez is gyorsan eltűnik, mert a hennapasztának idő kell, hogy bejusson a bőr hámrétegeibe.  

A bordó pasztával készült minta színét én imádtam, nekem nagyon bejött a látvány, viszont bármennyire szép volt, ezt sem használtam többet, tudva a veszélyeit. Ja, és ez is inkább büdös volt, mint illatos...

 3. És végül jöjjön a feketeleves: mondjuk ki az igazságot a fekete hennáról.

Fekete henna NINCS! Vannak praktikák, amivel kicsit sötétíteni lehet a natúr hennapaszta és nyomat színét (pl. diólevéllel, vagy erős teával, kávéval keverni a hennaport), de fekete pasztát és lenyomatot így nem kaphatunk. 

Tehát amit a rendezvényeken, strandokon egyre sűrűbben látunk, az NEM HENNA, hanem szinte biztosan szintetikus paszta.  Méghozzá NAGYON VESZÉLYES, mert a fekete szín eléréséhez Paraphenylenediamint, rövidítve PPD-t kevernek. A PPD egy fekete festék, amit ruhák színezésére is használnak. Megtalálható a hajfestékekben, és már alacsony koncentrációban (3-4 %) is sok gondot okoz. A fekete “hennában” sokkal nagyobb töménységben (30-50%) van jelen, és ez már akár komoly egészségügyi károsodást is okozhat. 

Lehet, hogy megúszod az ilyen festést enyhe viszketéssel, a bőröd kipirosodásával, de felhólyagosodott bőr vagy akár égéshez hasonló bőrkárosodás is keletkezhet. Erősebb allergia esetén arc- és szemduzzanat, légzési nehézség, de akár májkárosodás is felléphet.

feketehenna_heg.jpg

Akár így beleéghet a bőrbe a fekete "hennával" készült minta

A PPD felszívódik a bőrön keresztül, és nem ürül ki a szervezetből. Ezért a rá való érzékenység veszélye minden egyes használattal növekszik, még akkor is, ha korábbi használatok során nem jelentkezett. Amennyiben az érzékenység kialakul, a PPD-vel való további érintkezés akár életveszélyes is lehet. 

Mit tegyél, hogy elkerüld a veszélyes fekete "hennát"? Légy gyanakvó, ha a festő

  • nem tölcsérrel, hanem pl. pálcikával viszi fel a festéket
  • megkérdezi, hogy volt-e már fekete hennád
  • rákérdez, hogy nem vagy-e allergiás a fekete festékre
  • azt mondja, hogy 20-30 perc után lemoshatod a festéket, és utána már látszik is a fekete minta

Ilyen esetekben inkább mondj nemet. Nem éri meg az esetleges kockázat, hidd el! Különösen, ha a gyereked szeretne egy festést magára!!!!

JÓ HÍR: van már alternatív, és biztonságos megoldás, ha fekete mintát szeretnél festetni magadra. 

Kérj jagua festést.  A jagua vagyis a Genipa Americana egy kis vagy közepes méretű trópusi fa, Dél-Amerika és Nyugat-India  őserdeiben őshonos, 8-30 méteres cserje.A fa éretlen gyümölcsének a levét használták és használják a dél-amerikai indiánok tetoválásra. A jagua festés múltja 2000 évre nyúlik vissza. Európába akkor kerülhetett be, amikor sikerült megoldani a lé eltarthatóságát és szállíthatóságát. 

A kinyert gyümölcslevet fagyasztva szárítási eljárással (liofilizálással) porítják.

A liofílizálás során kivonják a vizet a gyümölcsléből úgy, hogy először megfagyasztják, aztán vákuum segítségével csökkentik a nyomást, majd kivonják a jéggé vált vizet. Ezután egy vákuumkamrában hagyják megszáradni. Az eljárásnak köszönhetően sem a baktériumok, sem a penészgombák nem maradnak életképesek, így biztonsággal tárolható, szállítható és felhasználható anyagot kapnak.

jagua_por.jpg

Ezt a port használjuk mi biztonságos testfestésre. A hennaporhoz hasonlóan tiszta illóolajjal elkeverve készül belőle paszta, amit tölcsérbe töltünk, és így festünk vele a bőrön.

jagua_paszta_tolcserben.jpg

Frissen kevert, és tölcsérbe töltött jagua paszta

A jagua paszta kb. 20-30 perc alatt megszárad, és 30-60 perc elteltével már lemosható a bőrről (de minél tovább van fent, annál tartósabb és sötétebb lesz a minta) . 

Érdekessége, hogy a paszta eltávolítása után  csak nagyon halvány a minta vagy akár semmilyen nyomat nem látszik a bőrön, és csak az idő múlásával fog besötétedni. Kb. 24 óra kell neki a végső szín eléréséhez.

A jagua minta színe hasonlít a tetováláséhoz, szürkés kék árnyalatú, bőrtől függően. 

jagua_valtozasa_montazs.jpg

ÖSSZEFOGLALVA: hennáztass bátran, hiszen a hennafestés rituáléja, a testünkre varázsolt különleges minták egyedisége, az illatos paszta hangulatjavító képessége csodás élménnyel ajándékozhat meg.

 

De sose téveszd szem elől a fent leírtakat, ha teheted, válassz általad ismert vagy legalább leellenőrizhető, engedéllyel dolgozó hennafestőt, és óvakodj a bizonytalan eredetű, kétes minőségű festékektől.

Ha további kérdésed van, keress bátran! Írhatsz ide kommentben, küldhetsz emailt (varazslatoshenna@gmail.com) vagy hívhatsz is: 30/833-9865.

 

 

 

Szólj hozzá

henna hennafestés fekete henna varázslatos henna hennashanti henna komárom jagua jagua festés biztonságos henna veszélyes a fekete henna a fekete henna veszélyei válaszd a biztonságot csak természetes anyagokkal veszélyes vagy nem veszélyes biztonságos hennafestés