2020. jún 22.

Ne rontsd el a nyaralásod!

írta: Czidlina Ildikó
Ne rontsd el a nyaralásod!

Kerüld el a veszélyes hennafestéseket!

beach_henna_insta_poszt.jpg 

Nyaralás, napsütés, tengerpart, Balaton vagy egy klassz wellness.

No meg egy csodás henna, ami különlegessé varázsol minket.

Mikor ha nem a nyaraláson?

Csodálatos érzés, amikor a nyaralás lazaságában megengedünk magunknak egy szép hennamintát, és különlegesnek, vagánynak érezzük magunkat tőle!  

De vigyázzunk, nehogy az álomból rémálom legyen!!!!

feketehenna_heg.jpg

NEM! Nem akarok senkit sem riogatni, de így a szezon elején érdemes felidézni a legfontosabb tudnivalókat. Sokat beszéltem már a hennának nevezett különböző szintetikus paszták veszélyeiről, nem fogok most elismételni mindent, elolvashatod ebben a bejegyzésben.

Azért vettem elő újra a témát, mert tudom, hogy a nyaralás lazasága hajlamos kicsit lazítani az óvatosságunkon is. 

feketehenna_rodosz.jpg

2016. Rodosz

Ez a saját példám arra, hogy milyen könnyű belefutni rosszba. 2016-ban még semmit nem tudtam a hennázásról, és amikor nyaraláson megláttuk a hennás sátrat, minket is elkapott az érzés: Hú, de jó! Legyen végre egy hennánk!  Már a rendezetlen, igénytelen albumot látva el kellett volna menekülnünk, de nem tettük. És nem tántorított el minket a festő erőszakos, kellemetlen kommunikációja sem. Leültünk nála, és kifizettünk 2 kicsi mintáért 20 eurót. (40-ről indult az alku...) Egy fapálcikával, fekete festékkel  hevenyészve felrajzolt jin janggal és egy kicsi lovacskával távoztunk. Az én jin jangom már addigra lekopott, eltűnt, mire visszaértünk a szállodába, és Laura lovacskájából is csak ennyi maradt estére. Bajunk szerencsére nem lett tőle semmi, de kidobtuk az ablakon egy klassz bőrsaru árát...

feketehenna_balaton.jpg

2018. Balaton (baráti fotó)

Anya-lánya henna, fekete festékkel, pálcikával festve. Nem is a pálcikával van a baj, azzal is lehet szépen dolgozni, bár a vonalak nyilván sokkal vékonyabbak, erőtlenebbek lesznek, mint mondjuk tölcsérrel. A baj a fekete hennával van! (sajnos a Balcsin szinte mindenhol ezt használják...) Elővigyázatosság címén a festő megkérdezte tőlük, hogy volt-e már fekete hennájuk, majd a nemleges válaszra teljes nyugalommal megfestette őket. 3500,- Ft/db áron...

Szerencsére senkinek nem lett semmi baja, de csak 1-2 napig élvezhették a közös mintát, aztán lekopott.

Sajnos senki sem lehet biztos benne, hogy nem allergiás a fekete henna PPD nevű összetevőjére. Ha nem volt még ilyen festésed, akkor azért nem tudod. Ha volt, és nem lett allergiás reakciód, akkor sem biztos, hogy nem vagy rá érzékeny!

Mert  a PPD felszívódik a bőrön keresztül, és nem ürül ki a szervezetből. Ezért a rá való érzékenység veszélye minden egyes használattal növekszik, még akkor is, ha korábbi használatok során nem jelentkezett. Amennyiben az érzékenység kialakul, a PPD-vel való további érintkezés akár életveszélyes is lehet. 

feketehenna_tunezia.jpg

2019. Tunézia (baráti fotó)

Ennek a festésnek láttam a videóját is: egy fiatal lány ült egy kőfalon, előtte egy széken a vendég. A festő kezében egy kanálban volt folyékony fekete festék, abból festett, szintén pálcikával. Ő legalább ügyes volt, és szép mintákat festett, mutatós lett a végeredmény. De senki nem tudja, milyen festékkel dolgozott! Az biztos, hogy nem bőrbarát, növényi jagua festék volt, mert a minta nagyon gyorsan elkezdett kopni, és 1-2 nap alatt el is tűnt. 

Ez a kaland is szerencsésen végződött, de sajnos megtörténhetett volna, hogy a bizonytalan összetételű festék bőrpanaszokat okoz.

 

ΣΣΣΣ  ΣΣΣΣ  ΣΣΣΣ   ΣΣΣΣ  ΣΣΣΣ  ΣΣΣΣ  ΣΣΣΣ  ΣΣΣΣ   ΣΣΣΣ  ΣΣΣΣ  ΣΣΣΣ  ΣΣΣΣ  ΣΣΣ

Na jó! Elég a riogatásból!  Csak azért vettem elő a témát, hogy felfrissítsük az emlékeket, és jusson eszedbe legalább egy gondolat erejéig, ha a nyáron valahol megkívánsz egy hennát.

Nem akarlak lebeszélni a hennáztatásról! SŐT!  

Tudod jól, hogy én is mennyire imádom, amikor van rajtam egy szép minta. Különlegesnek, magabiztosabbnak érzem magam tőle. Nyaraláson pedig nagyon élvezem, hogy büszkén viselek akár egy teljes lábas vagy dekoltázsos hennát is ♥

Bátran legyél Te is a beach hercegnője, legyél különleges és egyedi, használd a henna varázserejét! 

Csak legyél óvatos, próbáld meg kideríteni, hogy az adott festő mivel fog dolgozni rajtad. Hidd el, nem éri meg a pillanatnyi öröm, ha tönkremegy a nyaralásod, mert kipirosodik, netán felhólyagosodik a bőröd egy veszélyes festéktől.

Hogyan derítheted ki, hogy biztonságos-e az adott "hennázás"? Kérdezz! Faggasd ki a festőt, hogy

  • milyen festékkel dolgozik,
  • mit tartalmaz,
  • a fekete festéke jagua-e
  • mikor keverte a pasztát,
  • meddig kell fent hagyni a bőrön a pasztát
  • mennyi idő alatt érik be a mintád (azaz mennyi idő múlva lesz szép erőteljes a színe)
  • kb. mennyi ideig marad meg a mintád?

Esetleg meg is szagolhatod a pasztáját :D A frissen kevert henna vagy jagua pasztának jellegzetes illóolaj illata van: levendula, eukaliptusz, cajeput stb. A szintetikus festékek pedig többnyire inkább büdösek, mint illatosak... 

Ha nem tud válaszolni a pasztával kapcsolatos kérdésekre, biztos lehetsz benne, hogy nem ő maga keverte azt, hanem kész gyári cuccot használ. Ebben pedig min. tartósítószer van, és valószínű, hogy a színező anyaga sem természetes...

Ha azt mondja, hogy a pasztát már 20-30 perc után lemoshatod, és utána már végleges színe lesz a  mintának, az is szintetikus festékre utal. A henna és a jagua paszta min.3-4 órát igényel, hogy szépen megszínezze a bőrt, a végleges érett színe pedig 24-48 óra után lesz csak látható.

Szóval vannak kérdések, amik egy laikusnak is segíthetnek a tájékozódásban ;)

De van egy tuti ötletem is, ha igazán biztosra akarsz menni:

Hennáztass itthon, elutazás előtt 1-2 nappal!

Válassz egy megbízható hennafestőt, akiről tudod, hogy csak biztonságos alapanyagokkal dolgozik. Így nem érhet kínos meglepetés, biztos lehetsz benne, hogy a pénzedért minőségi alapanyagokkal, igényes szabadkézi festést fogsz kapni. 

Indulásra szépen beérik a mintád, és garantáltan egyedi és BIZTONSÁGOS külsővel élvezheted a pihenést!

 

Nem tudod, kihez fordulj? Biztos akad a lakóhelyed közelében 1-2 igényes hennás. Pl. a magyar hennafestők karantén alatt készült láncvideójában látható hölgyek közül bátran választhatsz ;) (Persze a lista ezzel koránt sem teljes, mert nem mindenki vett részt a videózásban...)

VÁC-on és környékén fordulj hozzám bizalommal!

Szívügyem a biztonságos hennázás, kizárólag tiszta, természetes, bőrbarát alapanyagokkal, frissen kevert hennával dolgozom.

Munkáimról, gondolkodásomról és a hennaimádatomról sokat megtudhatsz a VARÁZSLATOS HENNA facebook oldalamon.

Kérdésed van? Időpontot szeretnél? Elérsz itt üzenetben, messengeren, emailben: varazslatoshenna@gmail.com vagy telefonon: 30/833-9865.

Örömteli, vidám nyarat és nyaralást kívánok! Kedvcsinálónak mutatok pár klassz hennát a repertoáromból:

Egyedi, különleges, varázslatos, léleksimogató!

Tökéletes kiegészítője a nyárnak ;)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

nyaralás henna hennafestés fekete henna ppd legyél egyedi varázslatos henna hennashanti henna komárom biztonságos henna csak természetes anyagokkal biztonságos hennafestés fekete henna nincs vegyianyagok nélkül álomból rémálom nyári henna nyári kiegészítő legyél különleges a beach hercegnője