2019. jan 14.

A henna varázslatos illata

írta: Czidlina Ildikó
A henna varázslatos illata

rendhagyó aromaterápia

aromaterapia.jpg

Illatok. Kellemesek vagy kellemetlenek. Inspirálóak vagy lehangolóak. Relaxálóak vagy stimulálóak. Motiválóak vagy lebeszélőek.

Akár így, akár úgy, mindig hatnak ránk. Sokszor nem is tudatosodik bennünk, mekkora erővel bír az orrunkat megcsapó illat vagy szag....

Nem kell parfümőrnek lennünk ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, mely illatok kellemesek számunkra. És többnyire azt is tudjuk ösztönösen, hogyan javíthatunk a hangulatunkon az aromaterápia segítségével.

Az aromaterápia a különböző illóolajokkal való gyógyítás tudománya. Az illatoknak nagyon komoly hatása van a szervezetünkre, a lelkiállapotunkra, a hangulatunkra vagy éppen a szellemi képességeinkre. Az illóolajokat évezredek óta alkalmazzák gyógyításra, különféle rituálékhoz vagy akár spirituális célokra (gondoljunk csak a tömjénre vagy az egyiptomiak mumifikációs eljárása során használt illatos növényekre) 

Aromaterápiát otthon is egyszerűen alkalmazhatunk: párologtatás, inhaláció, lemosás, borogatás, illóolajos fürdő vagy masszázs segítségével.

Éééééééés.... Gondoltad volna, hogy a hennafestés is tekinthető aromaterápiás kényeztetésnek? 

35553289_2141981085832377_3804197592292655104_n.jpg

A hennaporból ugyanis (többek között) illóolaj(ok) hozzáadásával válik paszta. Mindig jó minőségű, tiszta olajokat használunk, hogy lehetőleg elkerüljünk minden allergiás reakciót. A hennafestők többféle recepttel dolgoznak, ki-ki a saját ízlése és kedvező tapasztalatai alapján választja meg a hozzáadott olajat.

Az illatos paszta elvarázsolja az embert a festés alatt, és utána is még órákon át, amíg a megszáradt hennapaszta a bőrön van.

Jómagam háromféle receptet váltogatok, a festés céljától függően.

 

Kedvencem a szegfűszeg és eukaliptusz olaj keverékével kevert paszta. Talán azért mert ezzel találkoztam legelőször, ezzel tanultam meg festeni. És talán azért, mert a szegfűszegnek olyan mesés, varázslatos illata van. Sok vendég mondja, hogy ennek a pasztának karácsony illata van. Ezért festettük idén az ajándék zsákjainkat is hennapasztával. Instagram oldalamon megnézheted a mézeskalács illatú zsákok és mécsesek fotóit....

cajeput-oil.jpeg

 

 

 

 

Nagyon szeretem a hűvösen tiszta cajeput olajjal kevert pasztát is. Frissítő, légúttisztító hatása van, kicsit hasonlít az eukaliptusz olajhoz, de annál összetettebb, rafináltabb illat. És szépen kihozza a paszta színét is.

 

 

 

 

 

 

 

levendulaolaj.jpgHasználok még levendula olajat is. A levendula léleksimogató, ellazító hatását nem kell bemutatni, nagyon népszerű illat, bár bevallom, én nem rajongok érte annyira. De festésnél fontosabb a vendég kívánsága, mint az én véleményem, így időnként levendulás hennapasztát is készítek.

 

 

 

 

Neked melyik a kedvenced?

Az eukaliptusz legfontosabb gyógyító hatását az illóolajában rejti. Fűszeres illata és kesernyés íze van. Európában már a 19. században fertőtlenítésre használták, valamint toroköblítőnek, torokgyulladásra, asztma és tüdőtágulás kezelésére is alkalmazták.Manapság főként megfázás, meghűlés esetén jut eszünkbe elsősorban, de fontos tudni, hogy két évnél fiatalabb gyermekeknek, várandós vagy szoptató nőknek nem szabad adni! Antiszeptikus, nyákoldó és hűsítő hatású, emellett kiváló köptető és görcsoldó hatásai is ismeretesek. Légúti megbetegedések esetén inhalálásra és fogászatban szájöblítésre is alkalmas. Kivonatával sebeket, keléseket is kezelnek. A légzőszervi- és bőrfertőzések ellen bizonyítottan hatékony, emellett a láz ellen is segít.


A szegfűszeg illóolaj frissítő, serkentő, fűszeres,  illatos  finomság, szinte elolvad az ember az illatától, és rögtön a fűszeres-mézes süti jut eszünkbe. Ráadásul a szegfűszeg az egyik legerősebb fertőtlenítő és megfázást gyógyító növény. Fertőtlenítő, összehúzó hatású, ezért fogkrémek, szájöblítők hatóanyagaként is jó eredménnyel használható. Masszázsolajhoz adagolva melegítő hatása fokozza a bőr vérkeringését, ami az ízületek mozgékonyságára és rugalmasságára is kedvező hatással van. Különösen ajánlható a rossz vérkeringéssel, hideg végtagokkal rendelkezőknek.

 

A levendulában mintegy 150 olyan vegyületet találhatunk, amelyek kedvező hatással vannak a szervezetünkre. Ezek például gomba- és mikrobaellenesek, görcsoldó, antiszeptikus, nyugtató, fájdalomcsillapító, érzéstelenítő hatásúak. A levendula emellett a depresszió tüneteit is képes enyhíteni. 
Kutatások is bizonyították, hogy a levendula illata nyugtató és lazító hatású, így hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben elaludjunk és nyugodtabban pihenhessünk. Régen levendulával töltött párnákat alkalmaztak erre a célra, de az is elegendő, ha egy tiszta textilkendőre 5 csepp levendulaolajat teszünk, majd ezt a párnánk alá helyezzük. Napközben a szorongás, a pánikreakciók és a stressz ellen alkalmazhatjuk a levendulát, például úgy, hogy párologtatóba 5-8 cseppet teszünk. 
Itthon nem igazán ismert a CAJEPUT olaj, én is csak nemrég találkoztam vele, amikor az egyik hennaporhoz ezt ajánlották , és nekem nagyon bevált.
Indonéziában és Malajziában mindig a kajeput a természetes megoldás, különösen a légzőszervi és lázas betegségekben használatos. Mivel a 17. század közepétől Európában is alkalmazzák, ezért nálunk is megtalálható a gyógyszerkönyvekben. Halványsárga illóolaja nagyon erős fertőtlenítő. Különösen hatásos megfázás esetén. Amellett, hogy erős antiszeptikus és antivirális hatása van, nagyon jó fájdalomcsillapító is. Elsősorban fülfájás és fogfájásnál bizonyult hasznosnak.
Szereted a gyógynövény olajok léleksimogató hatását? Egy okkal több, hogy kipróbáld a hennafestést is, ahol a szépséges mintán túl bónuszként kapsz néhány órás léleksimogató aromaterápiát is ;) 
Szólj hozzá

aromaterápia illóolajok henna hennafestés levendula olaj léleksimogató eukaliptusz olaj varázslatos henna szegfűszeg olaj cajeput olaj hennapaszta