2019. jan 22.

Rendhagyó faldekor

írta: Czidlina Ildikó
Rendhagyó faldekor

hennázni (majdnem) mindenre lehet ...

Szereted a festett faldekorációt a lakásban?

Régen divat volt hatalmas posztereket felrakni a falra. Erdőben csobogó patak, napsütötte hegycsúcs, nyarat idéző tengerpart nézett ránk ismerőseink nappalijában.

Ma inkább az un. faltetoválás hódít. Lehet giga méretű matrica, kézzel festett nonfiguratív minta, színes foltok felpamacsolva, pozitív üzenetű feliratok...

De vajon lehet-e hennával falat dekorálni?

Naná, hogy mi kipróbáltuk! Úgy esett egy őszi napon, hogy éppen nem volt mire festeni. Rajtunk nem volt szabad bőrfelület (ami gyakran megesik :D ), megrendelő épp nem volt, rendezvény sem volt kilátásban, márpedig akit egyszer megcsapott a hennapaszta illata, az nem bírja sokáig nélküle... Nincs mese, festeni kell!

Így született meg a hennás faltetoválás ötlete, és a gondolatot azonnal tett követte.

Először csak egy bátortalan próbát tettem, pici mintával, eldugott helyen, hogy megnézzem, milyen falon dolgozni, és mennyire marad fenn a paszta.

proba_virag.jpg

Első, bátortalan kísérlet

(megjegyzem, ez a minta még stabilan fent van a falon...)

Az első sikeren felbuzdulva belevágtam egy nagyobb mintába, már jól látható felületen, és kidíszítettem a villanykapcsoló környékét az előszobában:

elso_munka.jpg

Tapasztalat: a falról a paszta nem pereg le magától, mint a bőrről, száradás után stabilan fent marad. Ha megkapargatjuk, vagy valamivel véletlenül ledörzsöljük, akkor alatta szépen látható a festett minta. És mivel a fal nem cseréli a hámrétegeit, nem is kopik le idővel, mint a bőrre alkotott csodák. Ez lehet jó, lehet rossz, a céltól függően. Ha a tartósságot szeretjük, akkor jó, de ha mindig új festhető felületekre vágyunk, akkor bizony rossz hír :D

Sokan tudjátok, hogy az én másik nagy szerelmem a kávé, nem csoda hát, hogy azonnal elvarázsolt egy hatalmas kávés bögre, ami egy nappali falát díszítette. Nem kellett sok idő, hogy megszülessen a saját kávés faldekorom ötlete. És hogy ne legyen túl egyszerű az élet, kicsit meg is bonyolítottam, és egy sarok falra festettem fel. Több nap, és jó néhány tölcsérnyi hennapaszta kellett hozzá, de elkészült, és imááááááádom. 

Kár, hogy illatot nem tudok csatolni a képhez, mert a minta mellett járva még mindig érezhető az a mesés szegfűszeg és eukaliptusz olaj keverék, amitől annyira imádom a hennafestést. (Mondjuk lehet, hogy érdemes lenne legközelebb kipróbálni a feketekávéval kevert pasztát, ha újra kávés csészét festek valahol, hogy kép és illat teljes harmóniában legyen ;) )

kave.jpg

Nem tudom, ez jó vagy sem, de elkapott a faldekorálás kihívása, keresem, várom az új ötleteket. Amik persze jönnek is....

A legutóbbi mű ez a hét csakra tanításai. Tetszik? (Még gondolkozom rajta, hogy fent a kupolát kicsit tovább díszítem szirmokkal vagy pontokkal... Szerinted? )

csakrak_logos.jpg

Teljes a boldogság!!!! Ha nincs otthon pomeló vagy nem kell új hűtőmágnes, de akad szabad falfelület, lehet bátran kreatívkodni, gyakorolni.  

Neked van olyan kreatív tevékenységed, amit  szívesen és sikerrel használsz rendhagyó alkotásokhoz, nem eredeti rendeltetésének megfelelően? Mesélj, mutasd, dobjuk fel a napunkat jópofa ötletekkel! ;)

mutasd_a_hobbidat.jpg

Mesélj itt kommentben, vagy a

Varázslatos henna oldalon

 

Szólj hozzá

henna faltetoválás hennafestés faldekor varázslatos henna hennashanti henna komárom falfestés hennával csináld magad faldekor made by ildiko