2019. okt 17.

Rasztaság

írta: Czidlina Ildikó
Rasztaság

Vallás? Divat? Életstílus?

d7a4795ddf0bf60f8c41d116b7a029ec.jpg

A raszta a szabadság, az egyenlőség és a társadalmi elnyomás elleni harc jelképe.

Az egyre népszerűbb hajviselettel viselőik kifejezhetik egyetértésüket a stílus mögött rejlő mozgalommal. A Raszta haj nem csak egy hajviselet, hanem életstílus is.

Ha a rasztaság gyökereit kutatjuk, az őskorig is visszamehetünk. Valószínűleg ilyesmi lehetett az ősemberek haja, mielőtt feltalálták a fésűt és a hajmosást. Igaz, az ő tincseik a kosztól, az ápolatlanságtól álltak össze, szó sem volt tudatos dreadlock (nemezes tincs) készítésről :D

Hasonló frizurája volt a legbátrabb ókori harcosoknak, a vikingeknek, de akár afrikai törzsek harcosainak is. Ezek már fonatokba rendezett, de minden további ápolást nélkülöző tincsek voltak, amitől a harcosok félelmetes külsőt kaptak.

A név Ras Tafari Makonnen névből származik, mely I. Hailé  Szelasszié etióp császár koronázás előtti neve volt.
A mozgalom a jamaikai munkásoktól, és parasztoktól ered. Az 1930-as években indult világhódító útjára, és azóta a raszta követők száma egyre csak nő.A reggae zene közvetítésével, főleg Bob Marleynak köszönhetően   2000-ben több , mint 1 millió volt a számuk. 

A raszta vallás:

A raszta vallás, vagyis a rasztafarizmus úgy tartja, hogy a földi paradicsom Etiópiában van és prófétájuk I. Hailé Szelasszié az ország egykori császára. A 1930-as években, etióp kétkezi munkások által indított mozgalom a nevét is a császárról kapta, aki koronázása előtt Ras Tafari Makonnen néven élt, és elsősorban a fekete felsőbbséget hirdette. A későbbiekben más országokban is elterjedt, de ekkora már az egyenjogúság, a béke és a szeretet voltak a meghatározó eszméi. Vallásuk alapja, hogy népük egyszer vétett Jah (az isten) ellen és ezért kerültek rabszolgasorba, a megváltás pedig akkor következik be, ha visszatérnek Etiópiába.

A dreadlock viselésének eredetét sokféleképpen magyarázzák, de a legvalószínűbb, hogy Szelasszié magánhadserege adta az ihletet, akik a fekete felsőbbrendűséget és félelmetes erejüket hangsúlyozták ezzel a hajviselettel. A magukat rasztának valló emberek egy bibliai idézettel magyarázták, hogy nem mossák és fésülik hajukat, mely megtiltja a haj vágását. Persze, amikor Bob Marley révén a rasztafarizmus szélesebb körben is ismertté vált, és a reggae része lett a  zenei kultúrának, sok minden változásnak indult. Sok olyan ember kezdett dreadlockot viselni, akik csak szimpatizáltak a Jamaikából indult mozgalommal vagy egyszerűen csak divathóbortként értelmezték ezt a frizurát.   (Forrás: Hajász blog )

A vallás lényege: a szegénység, a társadalmi elnyomás és az egyenlőtlenség elleni küzdelem, melyek nem csak vallási eszmék, hanem globális problémák is.

A rasztafarizmus színei:

A három meghatározó szín: a piros, az arany és a zöld. A színek a Garvey- mozgalomból származnak, ami a rasták Afrikába való visszajutását akarta elősegíteni. A piros a győzelem színe, de a rasták történelme során elesett mártírok vérét is szimbolizálja. A sárga az anyaföldi élet boldogságát jelenti, míg a zöld Etiópia, az ígéret földjének felvirágozásának szimbóluma. Gyakran használt szín még a fekete, mely Afrikát szimbolizálja, mivel a jamaikaiak 98 százaléka Afrikai származású. (Forrás: raszta.hu )

Korunk rasztája:

A ma embere már nem igen veszi át a raszták életstílusát, és pláne nem gyakorolja a rasztafarizmust, a frizura inkább csak divat, egyfajta önkifejezés.  

a89d67c8230a28c161c8bee6ad29b17a.jpg

Nem kell véres szájú békeharcosnak lenni ahhoz, hogy valaki rasztát hordjon, de biztos ma is sok rasztahajú ember szimpatizál a régi célkitűzésekkel, amik sajnos még napjainkban is időszerűek.

Szerencsére ma már számtalan eszköz, módszer és ötlet van a rasztahaj ápolására, így a civilizált világgal kompatibilis, tiszta, ápolt fejjel, rendezett hajjal járhatunk akkor is, ha dreadlockot viselünk.

És hát lássuk be: valahová tartozni jó. Talán van egy kis cinkos összekacsintás a raszták között is ;)

Szólj hozzá

reggae dreadlock Jamaica Bob Marley Etiópia raszta vagyok rasztafarizmus raszta vallás Ras Tafari Makonnen rasztafari rasztaság